Kako zagnati diagnostiko strojne opreme iz BIOS-a brez operacijskega sistema

Namizni operacijski sistemi ponujajo različne načine za odpravljanje težav. Večina teh rešitev je na voljo kot aplikacije drugih proizvajalcev, ki jih lahko zaženete v namiznem operacijskem sistemu, vendar so v večini od njih vgrajena tudi orodja za odpravljanje težav. Resnična težava nastane, ko nimate več operacijskega sistema za zagon. Če ste obtičali v BIOS-u in se ne morete zagnati na namizje, imate težave, povezane s strojno opremo ali programsko opremo/OS. Če vas skrbi, da je strojna oprema poškodovana, lahko zaženete diagnostiko strojne opreme iz BIOS-a.

Diagnostika proizvajalca osebnih / prenosnih računalnikov

Proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov, kot sta Dell in HP, vključujejo diagnostično orodje, ki ga lahko zaženete iz BIOS-a. Možno je, da imajo drugi proizvajalci nekaj podobnega, vendar boste morali preveriti. Ta metoda je najprimernejša, saj so vsa orodja na voljo, le dostopati morate do njih.

Vklopite računalnik in pojdi v BIOS . Poiščite karkoli, kar se imenuje diagnostika ali podobno. Izberite ga in dovolite, da orodje izvede teste.Diagnostično orodje tretje osebe

Če vaš BIOS nima diagnostičnega orodja ali je tisto, ki ga ima, preveč osnovno, lahko uporabite orodje drugega proizvajalca. Če želite uporabljati orodje drugega proizvajalca, morate imeti pri roki dostop do delujočega računalnika in USB diska.

Priporočamo uporabo Memtest86 . Brezplačna je in jo lahko enostavno zapišete na disk USB Etcher . To orodje predvsem preverja vaš RAM in CPE glede napak. Prenesite ga , in ga zapišite na USB. Zaženite svoj BIOS in izberite USB kot zagonsko napravo.

Videli boste GUI aplikacije, od koder lahko začnete s testi.

Testi lahko trajajo kar nekaj časa za dokončanje, vendar vam orodje ponuja možnost, da ne samo zaustavite test kadar koli želite, ampak tudi shranite rezultate v datoteko.

Zagonski disk Windows 10 ali Ubuntu

Zagonski disk Windows 10 vam omogoča dostop do določenih orodij, kot je ukazni poziv, kjer lahko zaženete skeniranje diska in sistema. To ni isto kot diagnostično orodje, ki bo preizkusilo vso strojno opremo, vendar lahko pogosto pomaga odpraviti težave s pogoni. Seveda boste morali najprej ustvariti zagonski disk Windows 10.

Ubuntu je najbolj priljubljena distribucija Linuxa in če ustvarite in zaženete z zagonskega diska Ubuntu, ga lahko 'preizkusite', preden ga namestite. Ta preizkusna različica vam omogoča dostop do namizja, kjer lahko z namizja zaženete diagnostična orodja tretjih oseb. Ko imate dostop do namizja, lahko zaženete vse vrste aplikacij, ki jih sicer ne bi mogli samo iz BIOS-a.

Prejmite dnevne nasvete v svoj nabiralnik Newsletter Pridružite se 35.000+ drugih bralcev
Kako popraviti napako datotečnega sistema v sistemu Windows 10 (celoten vodnik) Prejšnji Članek

Kako popraviti napako datotečnega sistema v sistemu Windows 10 (celoten vodnik)

Kako dostopati do omrežne lokacije v ukaznem pozivu v sistemu Windows 10 Preberi Več

Kako dostopati do omrežne lokacije v ukaznem pozivu v sistemu Windows 10