Kako pripeti zaslonsko tipkovnico v sistemu Windows 10

Windows 10 ima namizni in tablični način. Tablični način je za naprave, kot je Surface, ali za prenosnike z zaslonom na dotik. Če imate običajen prenosni računalnik brez zaslona na dotik, je redko, da boste kdaj preklopili na tablični način ali morali uporabiti katero od njegovih funkcij. Kljub temu ima tablični način tipkovnico na dotik, ki jo lahko uporabljate v namizni različici. Edina težava je, da se v namiznem načinu samodejno opusti, če tapnete tipko Windows in včasih po kliku zunaj nje. Tukaj je opisano, kako lahko pripnete zaslonsko tipkovnico v sistemu Windows 10 in jo uporabite kot nadomestek.

Pripnite zaslonsko tipkovnico

Odprite aplikacijo Nastavitve in pojdite v skupino nastavitev Enostaven dostop. Izberite zavihek Tipkovnica in vklopite stikalo »Uporabi zaslonsko tipkovnico«.To bo omogočilo zaslonsko tipkovnico in ostala bo vidna ne glede na to, kje kliknete. Omogočite/onemogočite ga lahko tudi z bližnjico na tipkovnici Win+Ctrl+O.

Ta zaslonska tipkovnica se razlikuje od tipkovnice na dotik. Ima bolj ali manj enake tipke in podpira vnos v več jezikih ter različne postavitve tipkovnice, vendar nima različnih postavitev zaslona, ​​med katerimi bi lahko izbirali, niti nima plošče emoji, dostopa do odložišča ali velikih tipk.

Zaslonska tipkovnica je osnovna v primerjavi s tipkovnico na dotik, ki je žal ni mogoče pripeti v namiznem načinu. Tudi v tabličnem načinu se tipkovnica prikaže le, ko zazna polje za vnos besedila. Trenutno ga ni mogoče trajno pripeti na namizje.

Če ste odločeni, da ga boste uporabljali, morate vedeti, da se bo sam opustil, če med drugim tapnete tipko Windows, dvakrat tapnete vračalko ali dvokliknete zunaj nje. Če se lahko zavežete, da boste uporabljali samo gumbe, ki jih vidite na tipkovnici zaslona na dotik, jo lahko udobno uporabljate, ne da bi se sama odvrnila. Na to se boste seveda morali nekaj navaditi, zato jo dodajte v sistemsko vrstico, da boste lažje odpirali tipkovnico na dotik.

Če želite tipkovnico na dotik dodati v sistemsko vrstico, z desno miškino tipko kliknite opravilno vrstico in izberite »Pokaži gumb tipkovnice na dotik«. Gumb bo dodan poleg datuma in ure v sistemski vrstici. Kliknite, da odprete tipkovnico. Tipkovnico lahko povlečete na druge dele zaslona. Če imate nastavljen dvojni zaslon, lahko tipkovnico premaknete na sekundarni zaslon in ta se ne bo tako pogosto opustila.

Prejmite dnevne nasvete v svoj nabiralnik Newsletter Pridružite se 35.000+ drugi bralci
Kako popraviti napako datotečnega sistema v sistemu Windows 10 (celoten vodnik) Prejšnji Članek

Kako popraviti napako datotečnega sistema v sistemu Windows 10 (celoten vodnik)

Kako dostopati do omrežne lokacije v ukaznem pozivu v sistemu Windows 10 Preberi Več

Kako dostopati do omrežne lokacije v ukaznem pozivu v sistemu Windows 10