Kako onemogočiti in odstraniti gonilnike Nvidia v Ubuntuju

Lastniški gonilnik Nvidia je bistvenega pomena za uporabnike Ubuntuja, ki želijo igrati video igre. Če pa ste igralec iger, vam ni treba namestiti tega gonilnika, saj odprtokodni deluje povsem v redu.

Odstranitev gonilnika Nvidia v Ubuntuju je težka, še posebej za tiste, ki so začeli uporabljati Ubuntu. Zato upoštevajte ta vodnik, če želite izvedeti, kako odstraniti gonilnik Nvidia.

Opomba: v tem priročniku predvidevamo, da uporabljate namizno okolje Ubuntu Gnome. Če uporabljate Xubuntu, Kubuntu ali drug Ubuntu, boste še vedno lahko sledili navodilom, vendar se lahko nekateri koraki spremenijo.Onemogoči GUI gonilnikov Nvidia

Onemogočanje gonilnikov Nvidia v Ubuntuju je najlažje narediti z vgrajenim GUI. Razlog? GUI gonilnika v Ubuntuju je precej uglajen, ima preprost uporabniški vmesnik in celo vaša babica bi ga lahko ugotovila. Če poskušate ugotoviti, kako odstraniti gonilnike Nvidia, da se lahko vrnete na odprtokodne, sledite spodnjim navodilom po korakih.

Korak 1: Pritisnite Zmaga (tipka Windows) na tipkovnici. S pritiskom na to tipko se prikaže območje iskanja po namizju Ubuntu. V iskalno polje namizja vnesite iskalni izraz Programska oprema in posodobitve. Med tipkanjem bi se moralo prikazati med rezultati iskanja.

2. korak: V rezultatih iskanja kliknite ikono Programska oprema in posodobitve, da odprete Ubuntujev program Programska oprema in posodobitve.

3. korak: V aplikaciji Programska oprema in posodobitve boste videli več različnih zavihkov, na katere lahko kliknete. Ti zavihki so programska oprema Ubuntu, druga programska oprema, posodobitve, avtentikacija, dodatni gonilniki in možnosti razvijalca. Z miško izberite zavihek Dodatni gonilniki za dostop do plošče lastniških gonilnikov vašega računalnika Ubuntu.

4. korak: Na zavihku Dodatni gonilniki bi morali videti vse naprave v vašem računalniku Ubuntu, ki potrebujejo gonilnike drugih proizvajalcev.

Na seznamu naprav poiščite eno z napisom NVIDIA Corporation. NVIDIA Corporation ena je vaša grafična kartica.

5. korak: Izberite polje poleg možnosti Uporaba strežnika X.Org x – gonilnik zaslona Noveau. Ta možnost je odprtokodni gonilnik Nvidia.

Če izberete to možnost, bo vaša grafična kartica preklicala izbiro možnosti grafičnega gonilnika Nvidia in namesto nje začela nameščati/ponovno nameščati odprtokodni gonilnik. Med tem postopkom je pomembno biti potrpežljiv. Preklapljanje grafičnih gonilnikov lahko traja nekaj časa. Ne izklopite računalnika ali zaprite okna Programska oprema in posodobitve!

6. korak: Ko je gonilnik Nvidia končan z odstranitvijo prek programske opreme in posodobitev, boste v oknu videli sporočilo, ki pravi Noben lastniški gonilnik ni v uporabi.

Ko je lastniški gonilnik Nvidia uspešno odstranjen, poiščite gumb Zapri v spodnjem desnem delu okna in ga kliknite z miško, da zaprete aplikacijo Programska oprema in posodobitve.

7. korak: Ko je aplikacija Programska oprema in posodobitve zaprta, je poskrbljeno za postopek odstranitve gonilnika Nvidia iz vašega računalnika Ubuntu. Zdaj morate znova zagnati računalnik.

Za ponovni zagon poiščite gumb za izklop in ga izberite z miško. Nato kliknite možnost Ponovni zagon. Ali pa zaženite terminalsko okno in zaženite |_+_| ukaz.

Po ponovni prijavi po ponovnem zagonu ne boste več uporabljali gonilnika Nvidia v vašem sistemu!

Odstranitev gonilnikov Nvidia v ukazni vrstici

Tisti, ki raje uporabljajo ukazno vrstico v Ubuntuju, bodo veseli, da je mogoče odstraniti vse gonilnike Nvidia iz sistema v terminalu Linux. Za začetek postopka odstranitve zaženite terminal s pritiskom Ctrl + Alt + T oz Ctrl + Shift + T na tipkovnici. Nato sledite spodnjim navodilom po korakih.

Korak 1: Preden poskušate odstraniti gonilnik Nvidia, morate najprej potrditi, da ga imate nameščenega.

Če želite ugotoviti, ali imate v sistemu nameščene gonilnike Nvidia, uporabite dpkg -l ukaz. Navedel bo vse nameščene pakete Nvidia v Ubuntuju.

|_+_|

Ob predpostavki, da so paketi Nvidia prikazani v izhodu ukaza, imate gonilnike Nvidia nameščene v Ubuntuju in lahko nadaljujete z odstranitvijo. Če ne, prekinite ta vodnik.

2. korak: Če se želite znebiti gonilnikov Nvidia v Ubuntuju, morate uporabiti čiščenje zastava. Ta zastavica bo odstranila gonilnike Nvidia iz sistema, vendar bo tudi izbrisala vse konfiguracijske datoteke.

|_+_|

3. korak: Ko so gonilniki Nvidia izbrisani iz sistema, boste morali znova namestiti paket Ubuntu-desktop, saj bo med 2. korakom odstranjen.

|_+_|

4. korak: Če odstranite gonilnik Nvidia iz Ubuntuja, boste morda našli odprtokodni gonilnik na črnem seznamu. Če želite odpraviti to težavo, uporabite naslednje odmev ukaz.

|_+_|

5. korak: Nazadnje morate odstraniti konfiguracijsko datoteko Xorg, saj vsebuje nastavitve gonilnika Nvidia. Če ga želite odstraniti, zaženite rm ukaz.

|_+_|

Ko je konfiguracijska datoteka Xorg odstranjena, znova zaženite računalnik Ubuntu. Po ponovni prijavi se gonilnik Nvidia odstrani.

Prejmite dnevne nasvete v svoj nabiralnik Newsletter Pridružite se 35.000+ drugi bralci
Kako najti in poslati GIF-e na Slacku Prejšnji Članek

Kako najti in poslati GIF-e na Slacku

Opravilna vrstica se ne bo skrila – Kako popraviti opravilno vrstico Windows 10, ki se ne skriva Preberi Več

Opravilna vrstica se ne bo skrila – Kako popraviti opravilno vrstico Windows 10, ki se ne skriva