4 načini za ustvarjanje zagonskega namestitvenega programa USB v sistemu Linux

Primarni način namestitve operacijskega sistema Linux je prek USB-ja. Težava je v tem, da mnogi začetniki ne vedo, kako ustvariti zagonski namestitveni program USB. Na tem seznamu bomo pregledali 4 načine za ustvarjanje zagonskega namestitvenega programa USB v Linuxu.

Vsi programi, ki jih pokrivamo na tem seznamu, potrebujejo ključek USB velikosti vsaj 2 GB. Preden poskusite slediti temu seznamu in ustvariti zagonski USB, se prepričajte, da je bliskovni pogon USB ustrezen.

1. Jedkalec

Najboljši način za ustvarjanje zagonskega namestitvenega programa USB v Linuxu je orodje Etcher. Razlog? To je neverjetno enostaven program, ki ga lahko razume vsak. Če želite ustvariti zagonski namestitveni program USB v Linuxu z Etcherjem, naredite naslednje.Najprej prenesite program Etcher z uradne spletne strani . Na voljo je v arhivu ZIP in je datoteka AppImage. Ekstrahirajte datoteko in dvokliknite nanjo z miško, da zaženete program.

Ko je program odprt, prenesite OS Linux, s katerim želite ustvariti zagonski namestitveni program USB. Nato priključite bliskovni pogon USB. Ko je pogon priključen, poiščite gumb Flash from file v programu Etcher in kliknite nanj.

Poiščite datoteko ISO, ki ste jo prej prenesli, in jo izberite, da dodate datoteko ISO v Etcher. Po tem kliknite gumb Izberi cilj in izberite svoj bliskovni pogon USB.

Ko sta datoteka ISO in cilj nastavljena v programu Etcher, kliknite datoteko Flash! gumb za začetek postopka ustvarjanja. Ko bo končano, boste z Etcherjem ustvarili zagonski namestitveni program USB v Linuxu!

2. Gnome diski

Če niste ljubitelj aplikacije Etcher, je še en preprost način za ustvarjanje zagonskega namestitvenega programa USB v Linuxu z aplikacijo Gnome Disks. Če želite začeti postopek, morate namestiti program.

Če želite namestiti diske Gnome, odprite terminalsko okno in sledite spodnjim navodilom za namestitev v ukazni vrstici, ki ustrezajo operacijskemu sistemu Linux, ki ga trenutno uporabljate.

Ubuntu

|_+_|

Debian

|_+_|

Arch Linux

|_+_|

Fedora

|_+_|

OpenSUSE

|_+_|

Ko namestite program Gnome Disks na svoj računalnik, ga zaženite tako, da v meniju aplikacije poiščete Disks. Lahko tudi pritisnete Alt + F2 na tipkovnici in vnesite |_+_| ukaz za zagon.

Ko je aplikacija Gnome Disks odprta v vašem računalniku, prenesite datoteko Linux ISO, ki jo želite uporabiti za ustvarjanje zagonskega USB-ja. Nato se vrnite v aplikacijo Gnome Disks.

Znotraj diskov Gnome poglejte stransko vrstico na levi. Poiščite svoj bliskovni pogon USB in ga kliknite z miško. Nato poiščite gumb menija zgoraj desno. Če ga ne najdete, je na levi strani gumba za pomanjšanje.

V meniju Gnome Disks poiščite gumb Obnovi sliko diska in ga kliknite z miško. Nato izberite datoteko Linux ISO, da jo dodate na diske Gnome. Izberite gumb Start Restoring, da ustvarite zagonski USB.

Ko je postopek končan, boste naredili zagonski Linux USB z diski Gnome!

3. DD

Mnogi uporabniki Linuxa imajo raje terminalsko konzolo kot uporabo orodij GUI. Če ste ljubitelj ukazne vrstice in želite ustvariti zagonski USB, morate narediti naslednje. Najprej odprite terminalsko okno in uporabite lsblk ukaz za prikaz odčitkov vseh povezanih pomnilniških naprav na vašem računalniku z operacijskim sistemom Linux. Prepričajte se, da je vaš bliskovni pogon USB priključen, ko se zažene ta ukaz!

|_+_|

Poglej skozi lsblk ukaz za oznako vašega bliskovnega pogona USB. Če ga ne najdete, sledite tem poglobljenim vodnikom na to temo. Naučil vas bo brati lsblk odčitavanje ukaza.

Ko ugotovite oznako vašega bliskovnega pogona USB, prenesite datoteko ISO operacijskega sistema Linux, iz katerega želite ustvariti zagonski USB, in izvedite spodnji ukaz.

Opomba: spremenite |_+_| v spodnjem ukazu, da odraža oznako ključka USB, ki ga najdete v lsblk .

|_+_|

Postopek utripanja bo trajal nekaj časa. Vedeli boste, da je postopek končan, ko se številke v terminalu ne posodabljajo več in jih lahko znova vnesete s tipkovnico. Ko bo terminal spet uporaben, boste v terminalu ustvarili zagonski USB Linux z dd!

4. PINK ImageWriter

ROSA ImageWriter je zelo uporabno orodje GUI, ki ga lahko uporabite za ustvarjanje zagonskega USB-ja Linuxa, če se vam mudi. Če želite začeti postopek, odprite terminalsko okno in prenesite najnovejšo različico aplikacije.

|_+_|

Ko je prenos aplikacije končan, jo ekstrahirajte in zaženite s tremi spodnjimi ukazi.

|_+_|

Ko je aplikacija ROSA ImageWriter odprta na namizju Linux, nadaljujte in prenesite datoteko ISO operacijskega sistema Linux, s katerim nameravate ustvariti zagonski USB. Nato kliknite gumb poleg možnosti Slika, da izberete datoteko ISO.

Pojdite na Naprava USB in izberite svoj bliskovni pogon USB (če ROSA ImageWriter tega ne naredi samodejno). Ko sta izbrana datoteka ISO in bliskovni pogon USB, kliknite gumb Napiši, da začnete postopek ustvarjanja.

Ustvarjanje zagonskega USB-ja z ROSA ImageWriter bo trajalo nekaj časa. Ko je postopek končan, bo vaš zagonski namestitveni program USB pripravljen za uporabo!

Zaključek

Na tem seznamu smo zajeli 4 načine, kako lahko ustvarite zagonski namestitveni program USB v Linuxu. Vsaka od metod, ki smo jih pokazali, je odlična na svoj način, vendar se sami odločite, katera deluje najbolje.

Kateri je vaš najljubši način ustvarjanja zagonskega namestitvenega programa USB v Linuxu? Izklopite zvok v spodnjem oddelku za komentarje!

Prejmite dnevne nasvete v svoj nabiralnik Newsletter Pridružite se 35.000+ drugi bralci
Kako najti in poslati GIF-e na Slacku Prejšnji Članek

Kako najti in poslati GIF-e na Slacku

Opravilna vrstica se ne bo skrila – Kako popraviti opravilno vrstico Windows 10, ki se ne skriva Preberi Več

Opravilna vrstica se ne bo skrila – Kako popraviti opravilno vrstico Windows 10, ki se ne skriva